Cenk Tosun kijkt op tegen Batistuta , vergelijkt zichzelf met Zlatan en leerde van Demba Ba

Terwijl Everton’s aanwinst (Cenk Tosun) voor £ 27 miljoen de afgelopen dagen de krantenkoppen in Engeland heeft gegrepen , is het nieuws met veel grotere fanfare in Turkije begroet. Tosun, een steunpilaar van het nationale team van de laatste jaren en een legende voor zijn doelscores met Besiktas, is al weken het onderwerp van bijna dagelijkse verhalen op de sportpagina’s van Hurriyet en Sabah , de twee grootste kranten van het land.

Nieuws van de 26-jarige transfer naar Everton is met een bijna eerbiedige stem aangekondigd door Besiktas-manager Senol Gunes, die heeft gezegd: “Ik ben zowel sorry als blij voor hem … hij was een geweldige speler voor Besiktas en maakte een geweldige bijdrage. “De zet van Tosun is gretig geprezen door zijn toegewijde volgers op sociale media, waar hij een soort merk is geworden en vaak wordt geprezen als een nationale held. Zelfs de vice-premier van Turkije, Mehmet Simsek, heeft zijn best gedaan om Tosun te feliciteren en zijn transfersom ironisch te vieren als een bijdrage aan het tekort op de lopende rekening van Turkije.

Tosun werd niet in Turkije geboren, maar in de Turkse diaspora in Duitsland, van wie velen in het land arriveerden als gastarbeiter (of ‘gastarbeiders’) in de jaren zestig, zeventig en tachtig. De zoon van Senol en Selma Tosun, zijn moeder, kwam oorspronkelijk uit Ankara en zijn vader uit de Egeïsche stad Denizli. Cenk bracht zijn eerste jaren door in Wetzlar en sloot zich op zijn derde jaar bij SV 07 Raunheim aan, waarna hij twee jaar later overstapte naar Eintracht Frankfurt. Dat was 1997 en Cenk zou de club pas in 2011 verlaten, bijna tien jaar later. Hij maakte slechts één senior-optreden voor Die Adler , dit als late vervanger in de laatste wedstrijd van het Bundesliga-seizoen 2009/10 tegen Wolfsburg.

Ontkenning van zijn afstuderen in senior voetbal met Frankfurt was duidelijk een gevoelig punt voor Tosun na zoveel jaren bij de club. Toen hij tegen de Frankfurter Rundschau sprak nadat zijn carrière was begonnen met Gaziantepspor in Turkije, zei hij: “Ik kreeg geen enkele kans, ik zat zelfs niet in de ploeg. Waarom was dat? Ik denk dat ik een kans verdiende, en ik weet zeker dat ik het ook zou hebben gedaan. Ik heb altijd mijn doelen gescoord, altijd en overal: in de jeugd, in de nationale ploegen, in het tweede team en nu in Gaziantepspor. Maar zo is het. ” In datzelfde interview gaf Tosun inzicht in zijn vroege leven als voetballer. “Ik zat 14 jaar op Eintracht, ik zag mijn jeugdteamcoach vaker dan mijn vader,” zei hij. “Ik was vaker in de kleedkamer van Eintracht dan in mijn eigen slaapkamer. Ik draag de club in mijn hart, het was altijd mijn droom om voor Eintracht in de Bundesliga te spelen. Ik wilde nooit weggaan. ‘ Niettemin liet Tosun, toen hij geen route zag naar het eerste team onder toenmalig manager Michael Skibbe, zijn familie en vrienden achter in Duitsland om een ​​aanbod van Gaziantepspor in het zuidoosten van Turkije op te nemen. Hij vond vrijwel onmiddellijk zijn voeten en scoorde 10 doelpunten in zijn eerste seizoen, waaronder twee in een sterprestatie tegen Galatasaray . Dat leverde hem een ​​oproep op van toenmalig Turkije-baas Guus Hiddink, die hem ervan overtuigde om trouw te gaan aan de Crescent Stars, ondanks dat Tosun te zien was voor de Duitse U21-kant en verschillende jeugdteams.

Na een vertraging tijdens zijn tweede campagne met Gaziantepspor, wist Tosun in elk van de volgende twee seizoenen dubbele cijfers te behalen. Met meer dan 100 seniorverschijningen onder zijn riem, nam hij vervolgens een enorme stap omhoog met Besiktas in 2014. Hij werd aanvankelijk gebruikt als een hulpman en een impactvervanger in Istanbul, met Demba Ba en vervolgens Mario Gomez vóór hem in het lopen voor een startpunt. Hij scoorde zes doelpunten in zijn eerste seizoen en 10 in zijn tweede, kijkend en lerend van zijn staking partners in de tussentijd.

“Ik heb veel geleerd van Demba Ba en Mario Gomez,” zei Tosun in een interview met Uefa tegen het einde van de 2016/17-campagne, waarin hij uiteindelijk de leiding zou nemen bij Besiktas en 24 doelpunten zou scoren in alle competities. “Ik ontwikkelde [door ze te observeren] en heb veel ervaring opgedaan.” Hoewel het misschien stoere glimlachjes van Everton-fans kan inspireren om hun nieuwe ondertekening te zien die Demba Ba als inspiratie noemt – gezien Ba’s ongelukkige bijdrage aan Liverpool’s beste seizoen in recente herinnering – zijn andere invloeden lijken misschien minder passend voor een Toffee. “Het is moeilijk om één persoon te kiezen, maar ik hou het meest van Luis Suarez, Robert Lewandowski en Edinson Cavani,” zei hij toen hij vorig seizoen werd gevraagd naar zijn favoriete spitsen in een vraag en antwoord op de Facebook-pagina van de Champions League.

Naast bewondering voor Luis Suarez citeert Tosun zijn vader en het Argentijnse icoon Gabriel Batistuta als zijn kinderidolen. Senol Tosun speelde voetbal op een relatief hoog niveau in Duitsland, maar heeft nooit de professionele hoogtepunten bereikt waarnaar zijn zoon nu is gestegen. Op zijn persoonlijke website vergelijkt Tosun zichzelf met Mario Gomez en Zlatan Ibrahimovic in zijn techniek, lichamelijkheid en aanwezigheid in de lucht, dit ondanks het feit dat hij slechts 6’0 is. Zijn eigen talenten beoordelende, zei hij: “Mensen zeggen dat ik goed ben in het eindigen in het strafschopgebied en ik ben het met hen eens. Ik kan mijn linker- en mijn rechtervoet heel goed gebruiken en heb geen voorkeur, wat een duidelijk voordeel is. ”

Prolific, tweevoeter en een stropersverver, Tosun is een ambitieuze ondertekening voor Everton. In de wanhopige behoefte aan een spits sinds het verlies van Romelu Lukaku aan Manchester United, hadden ze niet veel beters kunnen doen dan een ster van het Turkse nationale team te verwerven, een nationale beroemdheid en een man die de competitie in zijn laatste twee seizoenen gewonnen heeft met Besiktas. Hoewel het aan Sam Allardyce zal zijn om zijn team te vormen op een manier die het beste uit Tosun haalt, is er weinig twijfel dat hij het ruwe talent heeft om een ​​succes te worden op Merseyside. Dit is tenslotte een speler die deze keer vier keer in de Champions League heeft gescoord, inclusief een absolute screamer tegen Porto:

Die staking werd in december uitgeroepen tot het officiële doel van de groepsfase. Scoor er nog een paar op Goodison Park, en hij leeft lang in het geheugen in Engeland.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *