Deniz Naki beschuldigd Turkse staat van beschieting

De Duitse voetballer Deniz Naki, met een Turks -Koerdisch-Alevitisch achtergrond, is beschoten op de snelweg in Duitsland. Deniz Naki reed afgelopen weekend op de snelweg A4 bij Düren, toen hij beschoten werd. Zeker twee kogels raakten zijn SUV. Naki is niet geraakt. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslag zit.

De Duitse Media had binnen enkele uren na de aanslag contact met de voetballer. Naki vertelde een verslaggever dat hij bij een vriend in Aken was geweest en op weg terug was naar Düren, waar zijn familie woont. Hij hoorde plotseling twee schoten, ging rechts rijden, dook weg maar kon nog net zien dat een zwarte stationwagon met hoge snelheid wegreed.

Het Openbaar Ministerie in Duitsland beschouwt de beschieting als een moordaanslag. De politie heeft een speciaal onderzoeksteam geformeerd.

Naki’s advocaat Soran Haldi Mizrak zei: “Hij verblijft nu op een geheime plek.”

Mizrak zei in een verklaring aan het Duitse persbureau dat zijn cliënt de schok had overleefd, dat de situatie goed was, maar bezorgd over zijn leven.

Advocaat Mizrak zei dat de voetballer “zich op dit moment niet veilig voelt in Duitsland”, “Deniz is nu op een geheime plaats, onder politiebescherming”.

De advocaat zei ook dat zijn cliënt niet zou buigen voor de aanvallen en samen met zijn familie aangekondigd dat hij had besloten om terug te keren naar Turkije. Blijkbaar is Turkije veiliger dan Duitsland voor de Familie Naki

Deniz Naki wees erop dat de HDP-afgevaardigde Garo Paylan uitlegde dat ze hen hadden geïnformeerd dat er Koerdische moorden zouden worden uitgevoerd in Europa en benadrukte dat de aanslag mogelijk verband houdt met MİT.

De Duitse veiligheidseenheden, die Naki beschermden, verklaarden dat Naki’s verklaringen uiterst ernstig waren.

Tegen de verslaggever zei Naki ook dat hij vermoedt dat de aanslag komt uit kringen van de Turkse geheime dienst. Naki schroomt niet om PKK propaganda te verspreiden. Hij laat zich geregeld haatzaaiend uit over de Turkse regering. Deniz Naki is vaker in opspraak geweest in Turkije door zijn haatzaaiende houdeing

De 28-jarige Naki speelde eerder voor een aantal Duitse clubs, waaronder St. Pauli in Hamburg. Nu komt hij uit voor de club Amed SK uit Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. Amedspor is ook vaak negatief in het nieuws geweest wegens propaganda voor de Terroristische Organisitatie PKK in Turkije.

De zogenoemde voetballer vraagt op veel manieren aandacht voor de PKK in Turkije. Dat doet hij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op de website van zijn club en op zijn onderarm heeft hij in grote letters het woord ‘AZADI’ getatoeëerd, dat in het Kirmanci ‘Vrijheid’ betekent.

In april is Naki in Turkije veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij terroristisch propaganda voor de Koerdische Terror beweging PKK heeft verspreidt.

In 2016 schorste de Turkse voetbalbond Naki voor twaalf wedstrijden voor de verspreiding van propaganda. De internationale pers is hierbovenop gedoken. Vooral de NOS heeft hier groot nieuws van gemaakt. Uiteraard met een hevige subjectieve ondertoon.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *